Dostupni linkovi

Tužilac Holder osudio osudio pucanje na policiju u Fergusonu


Američki državni tužilac Eric Holder izjavio je da se pucanje na policiju u Fegusonu u američkoj državi Misuri "ne može opravdati i da je neprihvatljivo".

U Fergusonu vladaju tenzije još od avgusta prošle godine kada je bijeli policajac Darren Wilson ubio nenaoružanog crnog tinejdžera Michaela Browna.

Ubistvo je uzrokovalo proteste širom zemlje i ukazalo na pojavu da policajci često koriste prekomjernu silu protiv Afroamerikanca.

Na skupu organizovanom u znak slavlja zbog toga što je šef policije Fergusona odstupio sa dužnosti, u srijedu veče dogodili su se incidenti u kojima su ranjena dva policajca.

Ostavka je usljedila nakon odlaska sa funkcija nekoliko gradskih zvaničnika poslije objavljivanja izvještaja u kojem se ističe da je rasprostranjena pojava rasne pristrasnosti u policiji i gradskim službama.

Američki državni tužilac Holder (12.marta ) danas je pucanje na policiju nazvao kukavičkim činom dodajući da "takvi besmisleni aktovi nasilja prijete samim reformama na koje su nenasilni demontranti širom zemlje i u Fergusonu pozivali".

Dvojica policajaca lakše su povrijeđena i pušteni su iz bolnice nakon zbrinjavanja već danas.

Policija u Fergusonu još uvjek traži odgovornog ili odgovorne za pucanje.

XS
SM
MD
LG