Dostupni linkovi

Kosovo usvojilo zakon o zabrani učešća na stranim ratištima


Skupština Kosova usvojila je Zakon o zabrani pridruživanja državljana Kosova oružanim sukobima van teritorije zemlje. Zakon je dobio 60 glasova, protiv su bili 17 a 2 uzdržana, javalja dopisnik RSE.

U Zakonu stoji da u cilju zaštite državnog interesa i nacionalne bezbjednosti ovaj zakon određuje krivično djelo udruživanja ili učestvovanja u stranoj vojsci ili policiji, ili u paravojnim formacijama.

Na osnovu zakona, onaj ko organizuje učešće u stranim konfliktima, ko prikuplja fondove za strane konflikte i ko učestvuje u njima, može biti kažnjen zatvorom do 15 godina.

Svako ko poziva na takva učešća, bilo da se radi o mitingu, pisanim članicima ili putem socijalnih mreža, može se kazniti sa zatvorskom kaznom do 5 godina, a to važi i za oni koji kriju počinioce ovakvih krivičnih dela.

Odredbe ovog zakona se, međutim, ne primenjuju na državljane Kosova koji imaju državljanstvo strane države ili koji su dio vojske te države, a ne primenjuje se ni na strukture bezbjednosnog sektora Kosova.

Ovaj zakon je bio prioritet kosovskim institucijama s obzirom da se Kosovo pridružilo globalnoj borbi protiv terorizma i vjerskog ekstremizma.

U MUP-u Kosova potvrdili su da je oko 300 osoba sa Kosova uključeno u rat u Siriji i Iraku. Trenutno se vodi istraga protiv 135 lica zbog sumnje za umiješanost u slučajevima koji su povezani sa terorizmom.

XS
SM
MD
LG