Dostupni linkovi

Isljeđivan aktivista nakon posjete osumnjičenom za ubistvo Njemcova


Ruski aktivista koji se bavi zaštitom ljudskih prava, Andrej Babuškin, bio je na saslušanju kod istražitelja nakon što je izjavio da je vidio tragove mučenja kod jednog od osumnjičenih za ubistvo ruskog opozicionara Borisa Njemcova.

Babuškin, član Vijeća za ljudska prava Kremlja izjavio je da su ga federalni istražitelji isljeđivali danas (12.marta) "kao svjedoka u slučaju ubistva Borisa Njemcova".

On je rekao da su mu zvaničnici Istražnog komiteta rekli da mu je sada zbog toga što je svjedok zabranjena posjeta osumničenima u ovom slučaju.

Nakon posjete Zauru Dadajevu i još dvojici osumnijičenih u zatvoru Lefortovo, Babuškin je juče ( 11.marta) izjavio da ima razloga da vjeruje da je Dadajev "priznaje dao pod torturom".

On je rekao da su na tijelu Dadajeva bile vidljive "brojne povrede".

Dadajev, bivši policajac u nestabilnom regionu Čečenije, jedan je od petorice osumničenih u pritvoru, zbog ubistva Borisa Njemcova glasnog kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, 27.februra na jednom moskovskom mostu u blizini Kremlja.

Dnevnik Moskovski Komsomolec, čija je novinarka posjetila trojicu osumnjičenika zajedno sa Babuškinom, citirao je Dadajeva koji je rekao da je dao priznanje jer mu je čovjek uhapšen sa njim rekao da će biti oslobođen ako to učini.

Moskovski Besmannji okružni sud saopštio je danas da je advokat Dadajeva uložio žalbu na pritvor prije suđenja dan ranije 11.marta.

Na salušanju optužnice 8.marta, sudija je rekao da je Dadajev priznao učešće u ubistvu Njemcova, ali nije priznao krivicu u sudnici.

Babuškin je član Predsjedničkog vijeća za razvoj civilnog društva i ljudskih prava, savjetodavnog tijela koje se povremeno susrijeće sa predsjednikom Vladimirom Putinom.

On je još rekao da su ga istražitelji ispitivali o novinarki Jevi Merkačjovoj i da im je on rekao da je otišla kući nakon čega su je tamo tražili, ali je nijesu našili.

Istražni komitet je u srijedu saopštio da su Babuškin i Merkačjova prekršili zakon objavljujući detalje njihovog susreta sa osumnjičenima i da bi se oboje mogli suočiti sa krivičnim gonjenjem.

Istražni komitet Rusije je za ubistvo prominentnog opozicionara optužilo islamiste na šta su se od početka istrage pozivali, kao na jedan od mogućih pravaca istrage, ali su svi bliski Njemcovu to dovodili i dovode u sumnju.

Uhapšena su petorica muškaraca iz Čečenije, među njima i Zaur Dadajev, bivši policajac za kojeg je lider Čečena odan Kremlju, Ramzan Kadirov ustvrdio da je "istinski pruski patriot" i posvećeni musliman koji je bio šokiran karikaturama poslanika Muhameda u francuskom satiričnom magazinu Charlie Hebdo.

Govoreći iz Italije za BBC- kćer Borisa Njemcova, Žana optužila je ruskog predsjednika da politički stoji iza ubistva njenog oca.

"On je bio kritičar Putina, borio se sa Putinom ni sa kim više" rekla je Žana Njemcova.

"Nakon njegove smrti opozicija je obezglavljena i svi su uplašeni" dodala je.

I advokati i prijatelji i kolege Njemcova kažu da ne vjeruju da bijes zbog karikatura u Charlie Hebdou može biti razlog ili motiv za njegovo brutalno ubistvo.

XS
SM
MD
LG