Dostupni linkovi

Grabar-Kitarović i Milanović stigli na prvu zajedničku sjednicu


Predsjednica Hrvatske Kolinda Grbar Kitarović i premijer Zoran Milanović stigli su na prvu zajedničku sjednicua Vijeća za nacionalnu sigurnost.

To je njihov prvi susret od kad je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović preuzala dužnost šefice hrvatske države.

Na dnevnom redu je prihvaćanje smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija u ovoj godini te rasprava o Strategiji nacionalne sigurnosti do 2024. godine. Predsjednica Grabar-Kitarović taj je prijedlog obrazložila činjenicom da je sadašnja strategija nastala u drukčijim uslovima jer je Hrvatska u međuvremenu postala članicom Europske unije i NATO-a.

Datum održavanja sjednice VNS-a i svojevrsni 'neutralni teren' na kojem će biti održana, dogovoren je između Pantovčaka i Banskih dvora prije sedam dana, a nakon odbijanja premijera da se s predsjednicom države sastane u njenom uredu na Pantovčaku, te međusobne komunikacije pismima u kojoj je Grabar-Kitarović predložila Milanoviću da podnese ostavku.

VNS je središnje koordinacijsko tijelo sigurnosnog sustava Hrvatske koje razmatra i procjenjuje sigurnosne prijetnje i rizike, te donosi smjernice i zaključke o načinima zaštite i ostvarivanja interesa nacionalne sigurnosti.

XS
SM
MD
LG