Dostupni linkovi

Lukšić u Vašingtonu: CG u NATO-u za stabilnost regiona


Što skorije članstvo u NATO-u nije značajno samo za Crnu Goru već i za stabilnost regiona, ali i bezbjednost Mediterana, ocijenili su američki zvaničnici u razgovoru sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija, Igorom Lukšićem.

Lukšić je u Vašingtonu razgovorao sa sa članom Komiteta za vanjske poslove senatorom Kristoferom Marfijem, predsjedavajućim Komiteta za oružane snage senatorom Džonom Mekkejnom i predsjedavajućim Potkomiteta za Evropu senatorom Ronom Džonsonom.

Šef crnogorske diplomatije je zahvalio na sveukupnoj američkoj pomoći i posebno podršci koju američki Kongres pruža Crnoj Gori u realizaciji strateškog cilja-članstva u NATO. Naglasio je da su procesi evropske i evroatlantske integracije Zapadnog Balkana preduslov razvoja i napretka svih država pojedinačno.

„Crna Gora nesmanjenim intenzitetom i posvećenošću sprovodi reforme u ključnim oblastima, kako bi osigurala dobijanje poziva za članstvo do kraja ove godine“, istakao je Lukšić.

Sagovornici su istakli da je Crna Gora ostvarila izuzetan napredak na putu ka punopravnom članstvu u NATO, te da je to potvrđeno, između ostalog, i odlukom o otpočinjanju intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa Crnom Gorom u Velsu.

“Američki zvaničnicisu naglasili su da je što skorije članstvo Crne Gore u NATO značajno ne samo za Crnu Goru, već i za stabilnost regiona u cjelini, ali i bezbjednost Mediterana, i poručili da će Crna Gora i dalje imati snažnu podršku Kongresa u završnici ovog procesa”, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG