Dostupni linkovi

IS digla u vazduh strateški most sjeverno od Tikrita


Iračka policija je saopštila da su militanti Islamske države (IS) digli u vazduh strateški važan most sjeverno od Tikrita, dok iračka vojska i šiitske milicije nastavljaju borbe u tom gadu koji je pod kontrolom IS od ljeta prošle godine.

Porušeni most bio je jadna od nekoliko glavnih saobraćajnih poveznica preko rijeke Tigris a njegovo demoliranje naštetilo je i naftovodu koji povezuje glavnu iračku rafineriju u Baidži, za transport nafte prema kurdskim teritorijama.

Tikrit se nalazi na pola puta između iračke prijestonice Bagdada i drugog najvećeg grada Mosula, kojeg takođe kontrolišu pripadnici IS.

Iračke trupe u saradnji sa šiitskim milicijama ušle su u Tikrit prvi put juče (11.marta) iz pravca sjevera i juga.

Irački ministar odbrane Kaled al Obeidi se danas ( 12.mart) susreo sa komandantima operacije Tikrit kao i sa iranskim generalom Kasimom Soleimanijem koji komanduje jedinicom Kuds, elitnom jedinicom Iranske revolucionarne garde.

Iranski general pomaže u koordiniranju ovom akcijom u kojoj učestvuje 30 000 vojnika i pripadnika milicija, a iz vazduha imaju podršku međunarodne koalicije koju predvode SAD.

XS
SM
MD
LG