Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: Neće biti istrage protiv Džaferovića za Vozuću


Tužilaštvo BiH izdalo je danas naredbu o neprovođenju istrage protiv predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamntarne skupštine BiH Šefika Džaferovića za navodne ratne zločine, potvrdio je Srni portparol ove pravosudne institucije Boris Grubešić.

Grubešić je rekao da je postupajući tužilac na osnovu analize materijala koje je dostavio bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo donio takvu odluku.

Istu odluku Tužilaštvo BiH je donijelo i za Sakiba Mahmuljina, nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa tzv. Armije BiH, s tim da se, kako je pojasnio Grubešić, protiv Mahmuljina u ovoj pravosudnoj instituciji vodi predmet nevezano za prijavu bivšeg potpredsjednika FBiH Kebe.

Kebo je izjavioSrni da će uložiti žalbu na ovakvu odluku Tužilaštva BiH.

"Ne može se za ovako kratko vrijeme izvršiti uvid u dokumentaciju koja im je dostavljena. Dokumentacija govori o kompleksnim odnosima i to treba izučiti. Sumnjam da je postupajući tužilac bio u prilici da to sve sagleda", rekao je Kebo.

"Stičem utisak da je vršen strašan pritisak političkih struktura da se ovo pitanje razriješi prije uspostavljanja vlasti. Mogu govoriti samo o svom ličnom utisku da je to jedna iznuđena odluka, a ne rezultat temeljnog sagledavanja dostavljenog materijala", smatra Kebo.

Mirsad Kebo u nekoliko navrata predao je tužiocima više od 8.000 stranica dokumenta u vezi sa zločinima počinjenim nad Srbima u Vozući kod Zavidovića.

On je početkom februara proslijedio Tužilaštvu BiH novih 3.000 dokumenata, među kojima su, kako je naveo, dokazi o ratnim zločinima koje su nad Srbima počinili pripadnici Petog korpusa Armije BiH na području centralne BiH, dijela Krajine i na području Goražda.

XS
SM
MD
LG