Dostupni linkovi

Zajev traži ostavku Gruevskog


Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zajev zatražio je na opozicionom skupu u Skoplju ostavku makedonskog premijera Nikole Gruevskog.

On je zatražio i formiranje prelazne vlade koja će pripremiti prevremene izbore, prenose makedonski mediji.

Na skupu u Skoplju Zajev je emitovao nekoliko desetina audio snimaka za koje je rekao da ih je dobio od insajdera u Makedonskoj bezbednosnoj službi.

Zajev je na konferenciji za novinare koja je održana nakon objavljivanja snimaka i transkripata telefonskih razgovora ministara o "najbrutalnijim izbornim zloupotrebama" tokom poslednjih parlamentarnih izbora 2014. rekao da je "srušen ustavni poredak i da je uspostavljena paradržava".

"Tražim ostavku Vlade, javnog tužioca i rukovodstva Makedonske radio-televizije i formiranje prelazne Vlade bez korumpiranih ljudi, kao i nezavisnu istragu kriminala uz međunarodnu pomoć i početak ustavnog ozdravljenja i vraćanja slobode i demokratije", kazao je Zaev.

Među snimcima telefonskih razgovora o izbornoj krađi, SDSM je objavio i "kako ministar za saobraćaj i komunikacije Mile Janakijeski i ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska razgovaraju kako se organizuje glasanje ljudi umesto preminulih lica" ali i pretnju da se porodici poginulog pevača Tošeta Proeskog "ukine sve što prima od države jer nije na strani VMRO DPMNE".

U trenutku dok je opoziciona SDSM držala tribinu i konferenciju za novinare posvećenu "izbornim zloupotrebama od strane vladajuće VMRO DPMNE", makedonski MUP je saopštio da je lider opozicije Zoran Zajev osumnjičen za primanje mita od 200.000 evra tokom privatizacije građevinskog zemljišta u Strumici, gde je gradonačelnik.

Vladajuća VMRO DPMNE je u svom saopštenju optužila danas SDSM da "želi da celu državu ucenjuje sa kreiranim, montiranim, sečenim i lepljenim, skraćivanim i menjanim telefonskim razgovorima".

XS
SM
MD
LG