Dostupni linkovi

ANEM: Država mora osigurati bezbednost novinarima


Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) zatražila je danas od nadležnih da osiguraju bezbednost novinarima redakcije "Insajder" kao i uslove u kojima mediji, zbog zaštite novinara neće morati da odlažu emitovanje emisija.

ANEM izražava žaljenje što je odluka da se odloži emitovanje emisjije "Reporter" o poslovanju najvećih srpskih fudbalskih klubova, rukovodjena interesom bezbednosti i željom da se zaštite novinari redakcije.

"Uprave klubova, preko njima bliskih medija, ismevali su i dovodili u pitanje odluku države da se urednici Insajdera Brankici Stanković dodeli policijsko obezbedjenje, a novinarka 'Reportera' sprečena je i u pokušaju uzimanja izjave od direktora FK Crvena zvezda, intervencijom navijača sa kojim je direktor kluba prethodno srdačno razgovarao", dodaje ANEM.

Brankica Stanković je, dodaje ANEM, ogorčena odsustvom reakcije države na neistine u kampanji koja se protiv nje vodi, tražila da joj se, na njenu odgovornost, obezbedjenje ukine.

"U zemlji u kojoj već decenijama ne znamo ko je ubio novinare Dadu Vujasinović i Milana Pantića i još čekamo sudjenje za ubistvo Slavka Ćuruvije, država je obavezna da uloži dodatni napor i založi sav autoritet kako bi novinarima obezbedili bezbednost i slobodu izražavanja", navodi ANEM.

Prema oceni ANEMA, takva obaveza nadležnih organa u Srbiji istovremeno je i njihov dug, ne samo prema novinarima već i gradjanima Srbije čije je ustavno pravo da budu obaveštavani o pitanjima od javnog značaja, i da, pri tom, o takvim pitanjima budu obaveštavani od medija oslobodjenih od straha.

XS
SM
MD
LG