Dostupni linkovi

Putin u dokumentarcu ispričao kako je aneksirao Krim


Ruski predsjendik Vladimir Putin ispričao je u dokumentarcu koji će biti obajavljen na ruskoj državnoj TV, kako je donio odluku da aneksira Krim odmah nakon što je tadašnji predsjednik Ukrajine, Viktor Janukovič pobjegao iz svoje zemlje.

Putin je u trejleru filma koji će tek biti prikazan, rekao da se hitan sastanak u Kremlju 23.februara 2014., okončao u sedam sati i da je on svojim vojnim savjetnicima izdao naredbu "da spasu život ukrajinskog predsjednika".

"Kad smo odlazili rekao sam mojim kolegama:Moramo početi da radimo da Krim vratimo Rusiji" citirao je Putin samog sebe.

Rusija je ankesirala Krim u martu 2014.,nakon što je rasporedila trupe u tom regionu, preuzimajući potom loklani parlament i organizujući referendum 11.marta, koji su Kijev i Zapad ocijenili nelegitimnim.

Nakon prvobitnog poricanja i pozivanja da je sve na volji naroda Krima,Putin je priznao na TV da su ruske trupe poslane na ovo crnomorsko poluostrvo.

Nakon toga uslijedile su proruske pobune uz pomoć Rusije u istočnim ukrajinskim regionima Donjeck i Luganjsk gdje od tada uz kraće prekide traju sukobi u kojima je od aprila prošle godine poginulo 6000 ljudi.

Do sada su ugovorena dva mirovna sporazuma u Minsku 5.septembra i 12 februara.Ovaj se posljednji nakon snažnih pritisaka Njemačke i Francuske kako tako održava, iako sporadičnih kršenja ima.

NATO je prošle sedmice saopštio da se oko 12 000 ruskih trupa nalazi na istoku Ukrajine kao pomoć proruskim separatistima.

Kijev neprekidno izražava bojazan da pobunjeničke snage koriste trenutno primirje za pregrupisavanju prije novih okršaja.

XS
SM
MD
LG