Dostupni linkovi

Mlada Njemica poginula boreći se na strani Kurda u Siriji


Mlada Njemica koja se borila na strani kurdskih snaga a protiv militanata Islamske države (IS) u Siriji ubijena je tokom vikenda u sukobima sa borcima IS, objavili su predstavnici kurdskih grupa u Turskoj danas (9.marta) .

Kurdske snage uz podršku vazdušnih udara SAD i lokalnih dobrovoljaca bore se protiv Islamske države na sjeveru Sirije još od kada su grupe povezane sa Al Kaidom osvojile velike dijelove teritorije Sirije uz granicu sa Turskom.

Ivana Hoffman je ubjena u selu u blizini grada Tel Tamr na sjeveroistoku Sirije, naveo je kurdski zvaničnik Nasir Haj Mansur.Ona je od prije tri mjeseca bila članica ženske kurdske jedinice, poznate kao YPJ.

Navaf Halil, portaprol kurdske PYD partije u Evropi, potvrdio je da je poginula tokom vikenda.On je poslao fotografiju žene u uniformi koja pozira pored zastave crveno žute boje koja predstavlja simbol turske Marksističko-lenjinističke komunističke partije (MLKP).

Na fotografiji sa njom su i dva druga strana borca koji su poginuli boreći se sa Kurdima proteklih sedmica.

Militantna lijeva MLKP, bliska je sa kurdskim YPG i PKK separatističkim pokretima u Turskoj, i Hoffaman je bila član te organizacije.U saopštenju na njihovom web sajtu oni su je opisali kao 19-godišnjakinju rođenu u Njemačkoj sa afričkim korijenima, koja se MLKP-u pridružila kao tinejdžerka dok je živjela u Njemačkoj.

Kako su naveli, obrazložila je da se kurdskim borcima pridružila da brani hrišćanska sela na sjeveroistoku Sirije koje je napadala IS.

Opisali su je kao oštrog borca koja je poginula na prvoj liniji fronta.

Njemačka vlada je odbila da komentariše njenu smrt.

XS
SM
MD
LG