Dostupni linkovi

Republikanski senatori upozoravaju zbog pregovora sa Iranom


Grupa od 47 američkih senatora uz redova Republikanske stranke upozorila je danas (9.marta) da će svaki nuklearni sporazum između administracije američkog predsjednika Baracka Obame i Irana biti kratkoročan ukoliko ne dobije odobrenje u Kongresu.

U otvorenom pismu iranskim liderima, senator Tom Cotton i još 47 republikanaca naveli su da će bez takovog odobrenja, svaki dogovor biti samo sporazum između Obame i vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Ali Hamneija.

U pismu se navodi da " bi sljedeći predsjednik mogao opozvati takav izvršni sporazum s potezom olovke i budući Kongres modifikovati uslove sporazuma bilo kada".

Republikanci kao i neki članovi Demokratske stranke žele da svaki dogovor sa Iranom dobije odobrenje u Kongresu.

Vašinton i pet drugih svjetskih sila pokušavaju da postignu pakt kojime će se Iran onemogućiti da razvije nuklearno opružje u zamjenu za ublažavanje sankcija.Oni su 31.mart, postavili kao datum za okvirni politički dogovor o tome, a 30 .jun je krajnji rok za postizanje sveobuhvatnog sporazuma.

Sporazum na kojem rade ne zahtijava kongresnu provjeru, jer nije reći o ugovoru koji bi zahtijevao dvotrećinsku većinu u Senatu da bi bio ratifikovan.

Iranski ministar vanjskih poslova, Mahamad Džavad Zarif prošle je sedmice rekao da bi validnost bilo kakvog dogovora morala biti garantovana glasanjem u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG