Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH za 10 godina 453 osobe optužilo za ratni zločin


Deset godina od svečane inauguracije i početka rada Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, ova pravosudna institucija je podigla optužnice protiv 453 osobe optužene za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

"Predanost i posvećenost procesuiranju ratnih zločina, dostižu svoj maksimum u 2013. i 2014. godini, te je za ove dvije godine optuženo 168 osoba, što predstavlja najbolji rezultat od postojanja Posebnog odjela za ratne zločine, jer je za samo dvije godine, optuženo više od trećine ukupno optuženih osoba," saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivno raditi na predmetima ratnih zločina koji su počinjeni u svim krajevima naše zemlje. Od Bihaća do Višegrada, od Bijeljine do Čapljine, naši istražitelji i tužitelji, intenzivno rade na prikupljanju dokaza, kako bi se počinitelji zločina procesuirali i kaznili, te donijela pravda žrtvama.

Veliki broj optužnica, u procentu od 80 % ili više, okončan osuđujućim presudama, što jasno ukazuje na kvalitet optužnica, navedeno je.

U protekle 2 godine, ostvareni su značajni pomaci i riješen je najveći dio od predmeta Kategorije 2. koji su u fazi istrage, proslijeđeni na procesuiranje Tužilaštvu BiH iz tužilaštva pri MKSJ, a rad na preostalim predmetima se intenzivno nastavlja.

XS
SM
MD
LG