Dostupni linkovi

Putin nagradio Kadirova "Medaljom časti"


Ruski predsjednik Vladimir Putin nagradio je čečenskog lidera Ramzana Kadirova "Medaljom časti" jednim od najveći ruskih državnih priznanja.

U dekretu koji je Putin potpisao i na web sajtu Kremlja objavljnom danas (9.marta) navedeno je da je Kadirov, među ostalim ruskim zvaničnicima i slavnim ličnostima, nagrađen za doprinos u profesionalnim dostignućima, javnim aktivnostima te za višegodišnji vrijedan rad.

Putinov dekret objavjavljen je dan nakon što Kadidrov na Instagramu 8.marta, za jednog od osumnjičenih ubica opozicionara Borisa Njemcova, Zaura Dadajeva, rekao da je "istinski ruski patriot" i da je povećeni musliman koji je bio šokiran karikaturama poslanika Muhameda u francuskom satiričnom magazinu Charlie Hebdo.

Dadajev, Čečen za koga Kadirov kaže da je bio službenik ministarstva unutrašnjih poslova Čečenije, jedan je od dvojice juče (8.marta) optuženih za umiješanost u ubistvo Borisa Njemcova, 27.februra naveče u blizini Kremlja.

Njemcov je prethodno u janauru osudio smrtonosni napad na satirični magazin Charlie Hebdo za koji su optuženi militanti islamisti.

Putin je pozvao Kadirova da uspostavi kontrolu nad Čečenijom, gdje ga aktivisti za ljudska prava optužuju za kreiranje klime straha te pobune islamista i separatista na tom prostoru.

XS
SM
MD
LG