Dostupni linkovi

Obama i Tusk danas u Bijeloj kući


Američki predsjednik Barack Obama susrijeće se večeras (9.mart) u Bijeloj kući sa predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom.

Kako je saopšteno u Vašingtonu, glavna tema razgovora je kriza u Ukrajini.

Uoči sastanka sa Obamom, Tusk je u inervjuu za "The New York Times" rekao da Evropa još nije spremna da pojača sankcije Moskvi i pored provokacija koje je prvi čovjek EU nazvao ruskom agresijom.

Minisitri vanjskih poslova EU odlučili su u subotu (7.mart) da daju šansu krhkom primirju prije nego što uvedu nove sankcije ili prošire postojeće Moskvi.

Kako je rekao Tusk, primirje u Ukrajini nije okončalo sukobe, ali je makar dovelo do toga "da se situacija poboljša u odnosu na ranije".On je ipak upozorio da bi novi talas sukoba koje bi poveli proruski pobunjenici rezultirao jačanjem sankcija EU.

Tusk je takođe uoči susreta sa američkim predsjednikom rekao da je sukob na istoku Ukrajine i ruska aneksija Krima u martu 2014., "samo jedna od mnogo" kriza koje trenutno prijete everopskoj bezbjednosti i zahtijavaju konkretan odgovor Evropske nije i SAD.

On je takođe rekao da je ovo "prvo poglavlje u novoj i veoma dinamičnoj istoriji novih strahova i prijetnji" navodeći između ostalog sigurnosne izazove koje rastu sa haosom u Libiji i nasiljem militanta Islamske države.

XS
SM
MD
LG