Dostupni linkovi

Dvije osobe optužene za ubistvo Njemcova, prijatelji skeptični


Dva muškarca su optužena za umješanost u ubistvo opozicionog ruskog lidera Borisa Njemcova, od pet osumnjičenih koji su se pojavili na sudu u Moskvi.

Ana Fadejeva, portparolka okružnog suda Besmannji, navela je da su Zaur Dadajev i Anzor Gubašev, optuženi za "ubistvo Borisa Njemcova, i da su još tri osobe osumnjičene".

Ruske agencije citiraju sudkinju Nataliju Mušnikovu koja kaže da je Dadajev priznao istražiteljima da je umješan u ubistvo.Sud je naredio da petorica muškaraca iz nestabilnog ruskog Sjevernog Kavkaza ostanu u pritvoru do 28.aprila.

Brat Anzora Gubaševa, Šagid te Ramzan Bakajev i Temerlan Eskerhanov još nijesu službeno optuženi iako su zadržani u pritvoru.Bakajev i Eskerhanov su navodno povezani sa Dadajevim.

Opozicione kolege, 27.februara u blizini Kremlja ubjenog Borisa Njemcova, sumnjaju da su optuženi i privedeni zaista odgovorni za ubistvo.

Ilja Jašin je za BBC rekao da je "potpuno skeptičan" u verziju da su dvojica optuženih odgovorni za organizaciju ubistva Njemcova.

Jašin takođe odbacuje kao neprihvatljivu verziju da radikalni islamisti stoje iza ubistva Njemcova.

On vjeruje da su odgovorni za njegovu smrt u Rusiji i čak u vlasti.

Ramzan Kadirov lider Čečenije, kojeg podržava Kremlj, odmah nakon hapšenja je opisao optuženog Zaura Dadajeva kao posvećenog muslimana koji je bio šokiran karikaturama poslanika Muhameda u francuskom magazinu Charlie Hebdo.

Ruski Istražni komitet je odmah nakon ubistva Borisa Njemcova saopštio da je jedna od linija istrage islamski eksremizam, jer je ruski opozicionar branio obajavljivanje karikatura poslanika Muhameda.

XS
SM
MD
LG