Dostupni linkovi

Crnogorski ministar :Izbori, ako ne bude poziva za NATO


Parlamentarni izbori bili bi jedino rješenje ako Crna Gora ne dobije pozivnicu za članstvo u NATO-u, i ako ne budu ispunjeni uslovi za dalji napredak u evropskim integracijama u vezi sa poglavljima 23 i 24, smatra ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik SDP-a, Raško Konjević.

Takav razvoj događaja bio veliki neuspjeh Vlade, jer bi se pokazalo da je izgubila podršku ključnih evropskih partnera, naveo je.

Na pitanje kako komentariše poruku francuskog predsjednika Fransoa Olanda, da NATO ne treba dalje da se širi, Konjević je kazao da su zaključci poslednjeg samita u Velsu afirmisali napredak Crne Gore i do kraja 2015. godine je ostavljena mogućnost da se na ministarskom nivou donese odluka o pozivu Crnoj Gori da postane članica NATO.

"Ovo je prvi put da se odluka o pozivu za članstvo može usaglasiti na ministarskom nivou, što dokazuje koliko je NATO ostao privržen ideji proširenja. NATO je potvrdio da je Crna Gora na korak od poziva ukoliko u 2015. godini nastavi sa reforma u sektoru bezbjednosti i dodatno osnaži vladavinu prava. Manje je važno da li ćemo poziv dobiti krajem ove godine odlukom ministarskog savjeta ili na samitu u prvoj polovini naredne godine. Crna Gora će u mandatu ove vlade dobijanjem poziva za članstvo u NATO realizovati svoj najvažniji cilj nakon obnove nezavisnosti", rekao je Konjević za Dan.

On smatra da se izjava Olanda mora uzeti u kontekstu uticaja jedne od najvažnijih članica Alijanse, ali vjeruje da će i druge ključne članice zajedno sa Francuskom ostati pri politici proširenja potvrđenoj na poslednjem samitu u Velsu.

"Nakon izjave Olanda zajedno smo čuli poruke iz NATO-a i zvaničnih predstavnika drugih ključnih članica da se ta izjava nije odnosila na Crnu Goru", pojasnio je ministar unutrašnjih poslova i potpredsjednik SDP-a.

XS
SM
MD
LG