Dostupni linkovi

Albanske poslanice iz regiona na sednici u Skupštini Kosova


Poslanice u Skupštinama Kosova, Albanije, Makedonije i predstavnice političkih subjekata iz Crne Gore i sa juga Srbije zatražile su u nedelju u Prištini adekvatno predstavljanje žena u politici a ne samo "da bi se ispunile kvote".

Tradicija okupljanja poslanica iz svih delova nastanjenih Albancima, na Međunarodni dan žena, započeta prošle godine u Tirani nastavljena je sednicom u Prištini.

Na sastanku u Skupštini Kosova povodom 8. Marta Međunarodnog dana žena, predsedavajuća sastankom bivša ministarka inostranih poslova i poslanica Skupštine Albanije Arta Dade, rekla je da su žene bile protagonisti u svim društvenim i istorijskim događajima.

Ministarka Edita Tahiri je izjavila da jačanje albanske nacije ide uporedo sa jačanje uloge žene

"Moja današnja poruka je 'otvorite vrata za žene, jer otvaranje tih vrata biće otvaranje vrata za razvoj, demokratiju, jačanje i nacionalno ujedinjenje, a pod tim podrazumevam ujedinenje vrednosti, jačanje nacije, za šta po mom mišlejnju albanska nacija postaje lider na Balkanu", rekla je Tahiri.

Poslanica Skupštine Kosova Teuta Sahatčiu ocenila je da se 8. marta Skupština Kosova pretvorila u Skupštinu žena iz svih delova gde žive Albanci.

Prema njenim rečima, Ustav i kosovski zakoni predviđaju ravnopravno učešće žena u insatitucijama, što nije lako ostvariti.

XS
SM
MD
LG