Dostupni linkovi

Varufakis: Vanredni izbori ako EU ne prihvati naš plan


Ministar finansija Grčke Janis Varufakis je izjavio da su mogući prevremeni poslanički izbori ili referendum ako Evropska unija ne prihvati predlog plana reformskih mera Vlade koja je mandat započela tek pre mesec i po.

"Nismo se zalepili za fotelje", rekao je Varufakis u intervjuu za današnje izdanje italijanskog lista "Korijere dela sera", i dodao da su za reforme "potrebni jaki temelji, sporazuma sa EU".

Na pitanje da li bi nepostizanje sporazuma sa Briselom donelo probleme u Atini, Varufakis je najpre odgovorio da smatra da bi Vlada to preživela jer "naša velika snaga leži u poverenju naroda - mi ne lažemo Grke".

Ipak, na ponovljeno pitanje je odgovorio da bi "moglo biti problema".

"Međutim, mi možemo da se vratimo na izbore, ili da pozovemo na referendum" o ostanku u zoni evra - rekao je Varufakis.

On je dodao da evrogrupa EU na njegovo predloge "odgovara ćutanjem" i izneo da smatra da "Evropa plovi po inerciji, kao veliki brod kojem je potrebno vremena da promeni kurs".

"A kada promena potekne od vlade radikalne levice, zavlada strah da se iza toga krije nešto sumnjivo", rekao je ministar.

Varufakis je posebno zamerio Evropskoj centralnoj banci što se ponaša "veoma disciplinovano" prema Briselu jer je, za razliku od sada, "2012. godine, u veoma sličnoj krizi (današnjoj) - ali Grčka je tada imala konzervativnu vladu- glatko toj vladi odobrila izdavanje kratkoročnih državnih obveznica".

XS
SM
MD
LG