Dostupni linkovi

Nigerija: Ofanziva protiv Boko harama


Vojske Nigera i Čada pokrenule su kopnenu i vazdušnu ofanzivu protiv Boko Harama na severoistoku Nigerije, saopštio je izvor iz nigerijske vlade.

"Ofanziva je u toku protiv Boko Harama. Rano jutros, vojnici iz Nigera i Čada počeli su ofanzivu protiv Boko Harama... u oblasti Boso i blizu Dirama", rekao je taj izvor za AFP.

Ofanziva je usledila nakon što je Afrička unija u petak podržala formiranje regionalnih vojnih snaga do 10.000 pripadnika koji će učestvovati u borbi protiv islamističke grupe, koja se u subotu obavezala na odanost Islamskoj državi.

Regionalne snage biće stacionirane u prestonici Čada, N'Džameni, saopštilo je Veće za mir i bezbednost panafričkog bloka.

Snage će imati mandat "da spreče aktivnosti Boko Harama i drugih terorističkih grupa" i "iskorene njihovo prisustvo" dogovoreno je na sastanku tog tela početkom sedmice.

Diplomate su saopštile da su se Čad, Nigerija, Kamerun, Niger i Benin obavezali da će obezbediti vojnike koji će "delovati slobodno" u još nedefinisanom regionu.

Boko Haram je zauzeo na desetine gradova i sela na severoistoku Nigerije u proteklih osam meseci i kontroliše granična područja države Borno.

Borba protiv Boko Harama proteklih meseci dobila je regionalnu dimenziju, a početkom februara ekstremisti su izveli napade u Kamerunu i Nigeru.

XS
SM
MD
LG