Dostupni linkovi

Pozitivan odgovor evrogrupe na pismo Varufakisa


Predsednik Evrogrupe Jerun Diselblum pozitivno je odgovorio na pismo grčke Vlade u kojem se predlaže nekoliko reformskih mera da bi se zauzvrat dobila dalja finansijska pomoć, rekao je u nedelju za AFP neimenovani grčki zvaničnik.

Ministar finansija Grčke Janis Varufakis poslao je u petak pismo Diselblumu, uoči ključnog sastanka ministara finansija evrozone u ponedeljak u Briselu. U tom pismu, u čiju je kopiju imao uvid AFP, predlaže se sedam ključnih reformskih mera kojim bi se ubedili kreditori da Grčkoj omoguće novu tranšu finansijske pomoći.

Diselblum je "pozitivno odgovorio grčkom ministru" u petak uveče, rekao je neimenovani izvor.

Među tim predloženim merama su planovi da se zauzda birokratija, poveća zarada od kockanja preko interneta i angažuju poreski inspektori koji nisu profesionalci, uključujući turiste, koji bi pomogli akciju protiv lica koja izbegavaju plaćanje poreza.

Varufakis je rekao ranije novinarima da je optimista pred razgovore u ponedeljak.

"Devetog marta ću dostaviti kovertu od šest mera i razgovarati sa našim partnerima koje od mera mogu biti odmah sprovedene", najavio je Varufakis u nedavnom intervjuu za grčku televizijsku stanicu "Star TV".

Nova vlada u Atini ima rok do aprila da dostavi predlog reformi svojim kreditorima (Evropskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu) kako bi dobila "zeleno svetlo" za svoj plan četvorogodišnjeg ekonomskog oporavka.

Međutim, do postizanja tog dogovora, zvanična Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći EU i MMF-a u vrednosti od 240 milijardi evra.

Pored toga, Grčka će ovog meseca morati da pronađe oko šest milijardi evra kako bi otplatila dugovanja.

XS
SM
MD
LG