Dostupni linkovi

Žbogar podržao amandmane kao osnov za sud za zločine OVK


Specijalni izaslanik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar podržao je odluku Vlade Kosova da usvoji i Skupštini uputi predlog dva amandamana na Ustav Kosova kojim se otvara put formiranja Specijalnog suda za zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

"Specijalni sud se ne neće baviti krivičnim gonjenjem OVK, već utvrđivanjem krivične odgovonrosti pojedinaca. Današnja odluka potvrđuje opredeljenje zvaničnika Kosova da uklone jedan crni oblak koji stoji nad Kosovom od objavljivanja izveštaja (Dika Martija) u Savetu Evrope", navedeno je u Žbogarevoj pisanoj izjavi.

Usvajanje amandana je pozdravila i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i ocenila da to predstavlja signal trajne posvećenosti Kosova vladavini prava.

"To takođe pokazuje spremnost Kosova da se bavi navodima iznetim protiv pojedinaca u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine", navedeno je u saopštenju i dodaje da je podrška osnivanju ovog suda.

Usvajanje amandmana je podržala i predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

Osnivanje Specijalnog suda zbog navoda o trgovini organima tokom sukoba na Kosovu dogovoreno je razmenom pisama sa EU aprila 2014. godine.

XS
SM
MD
LG