Dostupni linkovi

ILO: Žene i danas podcijenjene i potplaćene


Dvadeset godina nakon najvećeg svjetskog skupa posvećenog ženama, na kojem je usvojen dugoročni plan za ostvarivanje spolne jednakosti na tržištu rada, ostvareni napredak samo je minimalan, priopćila je Međunarodna organizacija rada (ILO) povodom Međunarodnog dana žena.

Na Četvrtoj svjetskoj konferenciji o ženama u Pekingu 1995. usvojena je vizionarska Deklaracija i platforma za akciju o jednakosti spolova kojom se trebao ostvariti jednak pristup tržištu rada, jednake plaće i jednaka poslovna moć muškaraca i žena.

Kada je u pitanju zakonodavstvo i ratifikacija međunarodnih standarda rada, ostvaren je značajan napredak. Međutim, žene su i dalje suočene s raširenom diskriminacijom i nejednakosti na radnom mjestu.

U većem dijelu svijeta žene su podcijenjene i potplaćene, nemaju dovoljan pristup obrazovanju, obuci, novačenju, te imaju ograničenu moć u donošenju odluka.

Globalno se razlika u sudjelovanju na tržištu rada između muškaraca i žena u zadnjih 20 godina smanjila samo marginalno. Trenutačno oko 50 posto svih žena radi, u usporedbi sa 77 posto muškaraca.

XS
SM
MD
LG