Dostupni linkovi

Neslužbeno: Vrhovni sud naložio vraćanje Glavaša u pritvor


Prema neslužbenim, ali pouzdanim izvorima, Vrhovni sud prihvatio je žalbu zagrebačkoga Županijskog državnog odvjetništva i preinačio rješenje Županijskog suda te je ponovno odredio istražni zatvor za Branimira Glavaša, javlja HRT.

Vrhovni sud naložio je policiji da Glavaša odvede u zatvor u Remetincu.

Ustavni sud Republike Hrvatske 12. siječnja ukinuo je presudu Vrhovnog suda u slučajevima "garaža" i "selotejp" u kojima je Glavaš pravomoćno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Od Vrhovnog suda Ustavni je sud zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdio osuđujuću presudu zagrebačkoga Županijskog suda.

Nakon ukidanja pravomoćne presude na snazi je ostala nepravomoćna presuda kojom je bio osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora te se, prema nekim tumačenjima, smatralo da Glavaš mora ponovno u istražni zatvor.

Glavašev odvjetnik Dražen Matijević tvrdio je tada da nema zakonske osnove za pritvaranje njegova branjenika jer je više od pet godina proveo u istražnom zatvoru. Od ukupno pet godina i četiri mjeseca, Glavaš je u mostarskom zatvoru bio četiri godine, a preostali dio kazne odslužio je u Sarajevu i Zenici.

Branimir Glavaš na svojem je profilu na Facebooku objavio kako mu informacija nije službeno priopćena, nego ju je doznao od novinara.

XS
SM
MD
LG