Dostupni linkovi

Pregovori sa Iranom napredovali ali ima još dosta posla


Američki državni sekretar John Kerry i iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif okončali su i treći dan pregovora o iranskom nuklearnom programu, dok se rok za postizanje dogovora približava.

Zarif je danas (4.marta) rekao da je napredak ostvaren tokom razgovora u Montreju u Švajcarskoj, ali je i dodao "još puno posla je preostalo".

Kerry je novinarima rekao:"Od početka su ovi pregovori bili teški i intenzivni i takvi ostaju".

Američki državni sekretar takođe je rekao da svrha pregovora nije postići bilo kakv dogovor, već postići pravi dogovor "onaj koji se može održati".

Američki državni sekretar je naveo da će sljedeći sastanak sa Zarifom imati 15.marta i da razgovori neće biti ometani vanjskim faktorima ili politikom.

SAD i pet svjetskih sila Britanija, Kina, Njemačka, Francuska i Rusija pokušavaju postići sveobuhvatan dogovor sa Teheranom o njihovom spornom nuklernom programu, budući da Zapad strahuje da bi mogao dovesti do razvoja nuklearnog oružja što Iran dematuje, u zamjenu za ublažavanje sankcija pod kojima je Islamska Republika već godinama.

Dvije strane su same postavile rok za postizanje okvirnog dogovora do 30.marta, a sveobuhvatan sporazum trebao bi biti postignut do 30 juna.

Pregovorima svjetskih sila sa Iranom se žestoko protivi Izarel, koji tvrdi da bi dogvor bio direktna prijetnja opstanku jevrejske države i da bi, kako je rekao premijer Benjamin Netanjahu, njime bio" utrt put za razvoj nukleranog oružja Irana" prije nego što bi ga blokirao.

XS
SM
MD
LG