Dostupni linkovi

Pilotkinja Nađa Savčenko ponovo pred sudom u Moskvi


Zatvorena ruska pilotkinja Nađa Savčenko pojavila se danas ( 4.marta) pred sudom u Moskvi, u 82-om danu štrajka glađu u znak protesta zbog zatvaranja u Rusiji.

Sud u distriktu Besmani razmatrao je žalbu Savčenko na odluku kojom joj je zabranjeno da prisustvuje na Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope u Strazburu u januaru.

Savčenko je u sudnici izgledala izmučeno iza metalnog kaveza u kojem stoje optuženici.

Njen advokat Mark Feigin je na Twitteru rekao da je sudija odbacio zahjeve tužilštva da se salušanje održi iza zatvorenih vrata.

Advokati zatvorene ukrajinske pilotkinje kažu da je nelegalno držati iza rešetaka vojnu pilotkinju koja je u ukrajinskom parlamentu osvojila poslaničko mjesto i koja je istovremeno i članica Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope.

Savčenko tvrdi da su je kidnapovali pobunjenici koje podržava Rusija na istoku Ukrajine u junu i ileglno prebacili u Rusiju, gdje su je optužili za učešće u ubistvu dva ruska novinara koji su pratili konflikt na istoku Ukrajine između Kijeva i pobunjenika.

Savčenko je 13.decembra u zatvoru u Moskvi započela štrajk glađu u znak protesta zbog pritvora uoči suđenja.

Njena sestra Vira 1.marta je izjavila da je Nađa "u vrlo lošem stanju".

Advokat Feigin je na Twitteru 3.marta napisao da mu je Nađa obećala da će okončati štrajk glađu ako njeno zdravlje postane "potpuno loše" sugerišući tako da bi mogla okončati štrajk.

Kako je rakao Savčenko je obećala da će "misliti na to da je Ukrajinci i Rusi mole da ne umre", napisao je Feigin.

U izjavi za RSE, on jepak tu svoju izjavu malo ublažio navodeći samo da mu je Savčenko "obećala da će veoma ozbiljno razmisliti o tome" , što je po njegovim riječima "napredak".

XS
SM
MD
LG