Dostupni linkovi

Gašić: Saradnja sa NATO da odražava potrebe Srbije


Saradnja sa NATO treba da odražava potrebe Srbije koja učešćem u programu "Partnerstvo za mir" izgrađuje neophodne kapacitete za angažovanje u operacijama UN i EU, rekao je danas ministar odbrane Bratislav Gašić komandantu Združenih snaga NATO u Napulju admiralu Marku Fergusonu.

Gašić je, na sastanku u Beogradu, istakao da time Srbija "aktivno doprinosi razvoju Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU, a sve u skladu sa jasnim spoljnopolitičkim prioritetima, kao što je članstvo u EU", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Na sastanku je konstatovano da usvajanje Individualnog akcionog plana partnerstva između Srbije i NATO "predstavlja najviši stepen saradnje sa partnerskom državom koja nije opredeljena za članstvo u NATO".

Konstatovano je i da usvajanje tog plana predstvalja "jasnu poruku da Srbija želi da produbi saradnju sa NATO, prije svega na političkom nivou".

Teme sastanka, kome je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, bile su vojna saradnja Srbije i NATO pod okriljem "Partnerstva za mir", saradnja Vojske Srbije i KFOR-a, kao i regionalna saradnja na planu odbrane i bezbjednosti.

Obije strane su naglasile da su zadovoljne ostvarenom saradnjom kroz programe i mehanizme "Partnerstva za mir", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U saopštenju je navedeno i da je Gašić istakao da "razvojem saradnje i dijaloga Srbija želi da doprinese regionalnoj i globalnoj stabilnosti".

XS
SM
MD
LG