Dostupni linkovi

Sertić: U narednih 30 dana plan za Srbijagas i Puteve Srbije


U narednih 30 do 60 dana vlada će donijeti akcione planove za reformu rada Srbijagasa i Puteva Srbije, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić dodajući da su planovi za izmjene rada EPS-a i Željeznica Srbije već donijeti.

"To su četiri kompanije koje nose veliki rizike po makroekonomsku stabilnost", naveo je Sertić na Kopaonik biznis forumu uz napomenu da je neophodna reforma firmi koje prave ogromne gubitke.

Ilustrujući koliki je to problem on je rekao da je oko 500 javnih preduzeća u 2013. napravilo gubitak od oko 51 milijardu dinara.

Govoreći o EPS-u, Sertić je rekao da koncept promjene u tom preduzeću podrazumijeva i manji broj upravljačkih mjesta. Međutim, kako je rekao ministar, cio koncept reforme neće se "vrteti" oko sječe direktora, već oko efikasnijeg rada te firme.

"Cio proces reforme neće zavisiti od toga koliki broj direktora ćemo smanjiti, već kako da ta firma radi efikasno", rekao je Sertić.

Govoreći o industrijalizaciji koja je i tema ovogodišnjeg foruma na Kopaoniku, Sertić je rekao da je od mnogih ekonomista i privrednika u posljednje vrijeme čuo "neka nama država da pare, pa ćemo imati industrijalizaciju".

"Od toga nema ništa", poručio je Sertić.

Prema njegovim rečima, država nema više mogućnost da na takav način pomaže privredu. Država će, kako je naveo, aktivno pomagati industrijalizaciju, ali na druge načine, ne direktnim finansiranjem.

XS
SM
MD
LG