Dostupni linkovi

Đukanović: Dobićemo poziv za NATO


Premijer Milo Đukanović poručio je da Crna Gora sigurno korača ka Evropskoj uniji i NATO-u, a poziv za Sjeverno-atlantski savez "dobićemo krajem ove godine".

On je rekao da u stavu francuskog predsjednika Francoise Hollandea nije prepoznao namjeru da se politika proširenja NATO-a revidira pozivom Crnoj Gori.

Podsjetio je da je važan dio sadržajnog razgovora sa Hollandeom bila upravo ambicija Crne Gore da tokom ove godine dobije poziv za NATO.

„Veoma respektujemo da Crna Gora nije sama na planeti i da sve što se događa na geopolitičkom planu opredjeljuje nešto što su važne globalne politike, uključujući politiku proširenja NATO-a“, kazao je Đukanović, ističućí kako je NATO "veoma odgovorno saopštio svoj plan u Kardifu", koji znači da do kraja 2015. godine ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a procijene da li je Crna Gora ispunila tražene uslove za upućivanje poziva.

Đukanović navodi i da Crna Gora veoma vrijedno radi na ispunjavanju uslova.

"I veoma optimistično očekujemo poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO do kraja 2015. Nijesmo iz stavova Hollandea niti bilo kog drugog visokog zvaničnika zemalja članica NATO-a preoznali namjeru da se revidira taj dio poltike NATO-a ,u vezi proširenja, pozivom Crnoj Gori“, kazao je Đukanović.

I crnogorsko MVP smatra da se izjava ne odnosi na Crnu Goru, a premijer Milo Djukanović koji je rekao da će se sa Quai d'Orsay tim povodom uspostaviti komunkacija.

XS
SM
MD
LG