Dostupni linkovi

Iran i SAD nastavile pregovore i nakon upozorenja Netanjahua


Visoki zvaničnici SAD i Irana započeli su i treći dan za redom pregovore o iranskom nuklearnom programu u Montreju u Švajcarskoj.

Američki državni sekretar John Kerry i iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif nastavili su pregovore danas (4.marta) samo par sati nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio da bi dogovor sa Iranom predstavljao "utiranje puta Iranu ka bombi" prije nego što bi ga blokirao.

SAD i pet drugih svjetskih sila pokušavju da postignu dogovor sa Iranom, prema kojem bi Therean ograničio svoj nuklearni program, za koji se Zapad plaši da bi mogao dovesti do razvoja nuklernog oružja, u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Reagujući na govor Natanjahua u američkom Kongresu, američki predsjednik Barck Obama rekao je da izraelski predsjednik nije ponudio valjanu alternativu.

Pregovori dvije strane ( Iran i 5+1) trebalo bi do kraja marta da donesu okvirni sporazum o iranskom nuklearnom programu, a 30. jun je samopostavljni rok za sveobuhvatan dogovor.

Benjamin Netanjahu je juče ( 3.marta) održao govor u američkom kongresu na poziv republikanaca, dvije sedmice uoči za Netanjahua ključnih izbora u Izraelu.

Bijela kuća i demokrate negodovale su jer ovaj dolazak Netanjahua u Kongres nije sa njima bio dogovoren.

XS
SM
MD
LG