Dostupni linkovi

Vučić: Zadovoljno 90% poplavljenih


Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija predano raditi na prevenciji štete od poplava, elementarnih nepogoda i razvijati efikasan sistem zaštite.

"Napuštamo sistem 'lako ćemo' i razmišljamo o tome kako da nešto spriječimo", kazao je Vučić u Palati Srbije na predstavljanju Nacionalnog programa upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda.

Premijer je naveo da Srbija svake godine zbog poplava gubi 120 miliona dinara ( milion eura), a protekle godine je zbog katastrofalnih poplava u maju izgubila 1,7 milijardi eura.

On je naveo i da Srbija zbog suše gubi i tri do četiri puta više.

Vučić je učesnicima skupa - predstavnicima UN, EU, Svjetske banke i diplomatskog kora kazao da od njih očekuje pomoć, kako u finansijama, tako i u stručnom dijelu, kako bi Srbija "konačno naučila" kako da spriječi nesreće zbog vremenskih nepogoda.

"Čvrsto smo opredijeljeni da počnemo da radimo na mjerama prevencije više nego ikada do sad", rekao je Vučić i dodao da Srbiju nije sramota da prizna da neke stvari ne zna, i da želi da uči od razvijenih zemalja i uvede njihove sisteme.

"Ja ne znam gdje i kako treba postaviti nasip, ali sam spreman da vas o tome pitam i da o tome naučim", rekao je Vučić.

Predsednik Vlade je predstavnicima međunarodne zajednice zahvalio za pomoć u sanaciji štete od poplava i istakao da je najviše pomogla EU, posebno u izgradnji kuća i obnovi škola.

XS
SM
MD
LG