Dostupni linkovi

Junker upozorio na rizik od bankrota Crne Gore


Predsednik Evropske komisije (EK) Žan Klod Junker upozorio je Crnu Goru na rizik od bankrota ako izgubi arbitražni spor protiv ruske kompanije CEAK koja pred međunarodnim sudovima traži odštetu od skoro milijardu evra.

Junker je u izjavi španskom listu "Nuevo lunes", koju prenosi podgorički "Dan", pozvao Vladu Crne Gore da se dogovori i nađe održivo rešenje za Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP).

"Poslovni izvori sugerišu da KAP nije izolovan slučaj, već da je slična situacija i sa holandskim MNŠ-om koji je upravljao Železarom. VT banka iz Austrije je takođe pokrenula arbitražu kod međunarodnih sudova, jer nisu mogli da ostvare sudsku zaštitu u Crnoj Gori", ukazao je predsednik Evropske komisije.

Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAK), povezana s ruskim oligarhom Olegom Deripaskom, bivši je vlasnik fabrike aliminijuma u Podgorici.

Ta kompanija je pred međunarodnim sudovima podnela dve tužbe protiv Vlade Crne Gore sa zahtevom za 910 miliona evra odštete. Crnogorski bruto-domaći proizvod iznosi 3,3 milijarde evra.

XS
SM
MD
LG