Dostupni linkovi

Ruski bombarderi omeli aviosaobraćaj u Irskoj


Zbog upada ruskih bombardera u vazdušni prostor pod kontrolom Irske dva putnička aviona morala su da skrenu s kursa ili da odlože let, preneli su u sredu mediji.

List Ajriš Egzeminer (Irish Examiner) prenosi da su dva bombardera Tu-95 letela 40 kilometara od obale Irske i da su preleteli kroz linije civilnog aviosaobraćaja 18. februara, zbog čega su letovi sa stotinama putnika morali da budu ili preusmereni ili odloženi.

Veruje se da se incident dogodio u isto vreme kada su avioni Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva presreli dva ruska vojna aviona blizu britanske obale i pratila ih dok nisu napustili interesno područje Ujedinjenog Kraljevstva.

Irski dnevnik sada otkriva da su bombarderi Tu-95 ušli i u irski vazdušni prostor skriveni - sa isključenim transponderima, uređajima koji radi identifikacije emituju podatke o registarskoj oznaci i kursu aviona, što kontrolori aviosaobraćaja vide na radarskom ekranu.

Dnevnik otkriva i da je ruski upad poremetio komercijalni aviosaobraćaj pre no što su bombarderi "ispraćeni" u međunarodni vazdušni prostor.

XS
SM
MD
LG