Dostupni linkovi

Kudrin: Vlast i državne TV stvorile atmosferu netrpeljivost


Lider Komiteta građanskih inicijativa, bivši ministar finansija Rusije, Aleksej Kudrin ocenio je danas da je ubistvo opozicionara Borisa Njemcova "dramatična stranica u istoriji Rusije" i okrivio vlast za njegovu smrt.

"Mi smo u savremenoj Rusiji videli zaustavljanje oponenta oružjem, metkom. To je nova, nedopustiva realnost", rekao je ovaj ugledni ekonomista koji je napustio Vladu zbog spora s premijerom Dmitrijem Medvedevim.

Kudrin je rekao da "veliku odgovornost" snosi vlast jer je dozvolila primenjivanje takvih sredstava u rešavanju sporova.

Na pitanje novinara da li se boji za svoj život, Kudrin je kazao da je "bojazan od pre nekog vremena porasla".

"U zemlji su se pojavile grupe koje ne prihvataju tuđe mišljenje, koje smatraju da je njihovo mišljenje jedino ispravno i one će ga braniti, uključujući i nasline metode", rekao je Kudrin novinarima nakon odavanja pošte Njemcovu.

On je kazao da se takve parole mogu čuti sve česće, da takve grupe protestuju čak i zbog demonstracija dozvoljenih zakonom, demonstracija drugačijeg mišljenja.

"Ta netrpeljivost u političkom dijalogu i želja da se fizički ograniči taj dijalog su neprihvatljivi", kazao je Kudrin.

Na pitanje TV Dožd da li Kremlj treba da "zaustavi takvu retoriku koja se širi po zemlji i histeriju oko Ukrajine i da pokaže primer tolerantnosti", Kudrin je kazao da su i vlasti i državne televizije "dozvolile prevrtanje istine i činjenica (o situaciji u Ukrajini)".

XS
SM
MD
LG