Dostupni linkovi

Vilhem: U EU nema zamora od proširenja


Ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je da u Evropskoj uniji ne postoji zamor od proširenja.

Ali, kako je ocenio, srpska vlada pominje priču o zamoru kao izgovor za nešto što nije urađeno.

Vilhelm je na panelu "Prelivanje geopolitike na ekonomiju" na Kopaonik biznis forumu 2015. istakao da nije ispravno verovati u postojanje zamora od proširenja Evropske unije, posebno kada je reč o zemljama zapadnog Balkana.

"Postoji utaban put i konsenzus unutar EU da zemlje zapadnog Balkana postanu članice EU i to što je pre moguće. Očigledno je da neki uslovi moraju da se ispune, poput onih u vezi sa evropskim zakonodavstvom, ali imam neku vrstu utiska da srpska vlada pominje zamor kao izgovor za trenutnu situaciju u Srbiji", rekao je Vilhelm.

On je objasnio da je reč o potpuno pogrešnoj percepciji viđenja stvari "da se za nešto što nije urađeno za izgovor koristi zamor od proširenja".

"Kada govorimo o poglavlju 35 jasno je da srpska vlada zajedno sa prištinskom mora da primeni sporazum iz aprila 2013. Nema zamora od proširenja. Ponavljam EU ima dosta unutrašnjih problema, ali to ne utiče na politiku proširenja", poručio je Vilhelm.


XS
SM
MD
LG