Dostupni linkovi

Kosovo: Protest zbog pritiska tajkuna na novinare


Predsednica Kosova, premijer, Asocijacija novinara Kosova, reagovali su i oštro osudili kampanju kosovske kompanije “Devolli Corporation” protiv novinara portala Gazeta Express, Berata Bužalje.

Uz potpis ove kompanije, u nekoliko gradova Kosova u ponedeljak su postavljeni bilbordi na kojem je nacrtan magarac uz natpis „Buža’lj, hrana za životinje“.

Bužalja je inače objavio nekoliko tekstova o kompaniji „Devolli“, optužujući je za zloupotrebu oko uvoza pšenice, čime je doveden u pitanje njen kvalitet.

Predsednica Atifete Jahjaga osudila je ovu „nedostojnu akciju nad novinarom“, navodeći da je sloboda govora univerzalno i neotuđivo pravo svakog čoveka.

Premijer Isa Mustafa je naveo da „takvi napadi nad medijima ne smeju da se dešavaju“.

Nešto kasnije u ponedeljak postavljeni su i posteri na kojem se nalazi krava, a uz natpis „M’gita, hrana za životinje“, posvećen Margariti Kadriu, nezavisnoj poslanici u Parlamentu Kosova, bivšoj vlasnici novine Kosova Sot, koja je takođe pisala o ovome.

U utorak ujutru, kompanija „Devolli“ distancirala se od ove akcije, navodeći da su ovi posteri postavljeni bez njihovog znanja, te da je bord kompanije počeo istragu zbog upotrebe njihovog logoa a bez njihovog ovlašćenja.

XS
SM
MD
LG