Dostupni linkovi

Jahjaga: Specijalni sud obaveza Kosova


Specijalni sud, koji će istražiti navodne ratne zločine na Kosovu iz izveštaja Dika Martija, biće formiran jer je to međunarodna obaveza koju je Kosovo preuzelo

"Kosovo za sva vremena treba da okonča jedno poglavlje svoje prošlosti i proces formiranja Specijalnog suda će se nastaviti i okončati. Mi smo preuzeli međunarodnu obavezu koja je usvojena u Skupštini Kosova prošle godine sa dve trećine glasova poslanika. Sada smo pri okončanju te obaveze koju imamo", kazala je kosovska predsednica Atifete Jahjaga u intervjuu za "Koha ditore".

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i dijalogu sa Beogradom, kosovska presednica je rekla da je dijalog bio jedina alternativa koji će dovesti do "normalizacije odnosa između Srbije i Kosova" i doprineti unapređenju njihove evropske agende.

Prema njenim rečima, Srbija na putu evropskih integracija treba da bude uslovljena uvažavanjem postignutih sporazuma, njihovim sprovođenjem kako bi se videli konkretni rezultati na terenu.

Jahjaga je ponovila da ZSO neće biti formirana van zakona i ustava Kosova. "ZSO apsolutno neće imati nikakve veće nadležnosti nego što je predviđeno zakonom i ustavom Kosova. Mi smo ustavom predvideli dva nivoa vlasti, centralni i lokalni i nemamo potrebu za nekim drugim nivoima vlasti", rekla je Jahjaga.

Ona je priznala da je do sada bilo ozbiljnih problema u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu, ali insistira da narod Kosova, i pored toga što gubi poverenje, ima obavezu i odgovornost da sarađuje sa relevantnim institucijama u rešavanju ovih problema.

XS
SM
MD
LG