Dostupni linkovi

Ukrajina: Nove žrtve, krhko primirje


Tri ukrajinska vojnika su ubijena, a devet ih je ranjeno u poslednja 24 časa na istoku zemlje gde traju sukobi vladinih i proruskih snaga.

Pogibija vojnika ukazuje na krhkost primirja koje je pre dve nedelje zaključeno između Kijeva i vođa proruskih snaga u istočnoj Ukrajini i koje je imalo za cilj da okonča sukob u kojem je do sada stradalo 6.000 ljudi.

Vojni izvor, koji je želeo da ostane anoniman, nije izneo dodatne detalje agenciji Rojters, a potparol vojske rekao je u ranijoj izjavi da su proruske snage juče granatirale ukrajinske pozicije 22 puta.

Evropa i SAD su izrazile nadu da bi sporazum koji je dogovoren u Minsku prošlog meseca mogao da doprinese smanjivanju tenzija u konfliktu koji je doveo do toga da veze između Rusije i Zapada budu na najnižem nivou jos od vremena Hladnog rata.

Proruske snage pozvale su novinare da posvedoče da je oružje uklonjeno sa linije fronta, ali Organizacija za evropsku bezbednost i saranju (OEBS) navodi da ne može da potvrdi da je oružje povučeno zato što im nije dozvoljen prištup mestu na koje je oružje premešteno.

XS
SM
MD
LG