Dostupni linkovi

Kina najavljuje veliku paradu na godišnjicu okončanja II svetskog rata


Kina će 70 godina od okončanja Drugog svetskog rata obeležiti vojnom paradom na koju će biti pozvani lideri svih većih zemalja učesnica u sukobu, saopšteno je danas iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Analitičari smatraju da se parade održava, ajverovatnije, zbog Japana jer su odnosi između dve zemlje zategnuti, pošto Peking smatra da se Tokio nije u dovoljnoj meri iskupio za period okupacije.

U proteklih dve godine, odnosi između Pekinga i Tokija, dodatno su pogoršani zbog spora oko lanca nenaseljenih ostrva u Istočnokineskog mora na koje obe zemlje polažu pravo.

U saopštenju se ističe da će, osim lidera zemalja učesnica Drugog svetskog rata, Peking pozvati i druge države iz regiona.

"Cilj parade je da se pokaže da Kina i stanovništvo sveta imaju sposobnosti i odlučnosti da brane svetski mir. To nikom ne treba da predstavlja pokazivanje sile", naglasila je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing

Vojna parada, koja će, najverovatnije, biti održana u septembru, biće prva od 2012. godine kada je Đinping došap na čelo Komunističke partije i oružanih snaga a na funkciju predsednika stupio je 2013. godine.

XS
SM
MD
LG