Dostupni linkovi

Grabar Kitarović u prvoj službenoj posjeti BiH


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović doputovat će danas u Bosnu i Hercegovinu u prvu službenu posjetu nakon što je izabrana za predsjednicu.

Kako je najavljeno iz Ureda predsjednice Hrvatske ovom posjetom Grabar Kitarović želi simbolično podržati put BiH ka Evropskoj uniji te doprinijeti jednakopravnosti Hrvata koji žive u BiH.

Prvu službenu posjetu Grabar Kitarović će početi u Sarajevu sastankom s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Mladenom Ivanićem i članovima Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u okviru ove posjete razgovarat će sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Planiran je susret sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Grabar Kitarović ranije je kazala da je za prvu državničku posjetu izabrala upravo susjednu Bosnu i Hercegovinu jer je Hrvatska zainteresirana za stabilnost BiH, za njezin ulazak u Evropsku uniju i NATO te ponajprije i "iznad svega za konstitutivnu jednakopravnost svih triju naroda".

XS
SM
MD
LG