Dostupni linkovi

Netanjahu: Nuklearni sporazum sa Iranom prijetnja Izraelu


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas (2.marta) da bi potencijalni dogovor sa Iranom o njihovom spornom nuklearnom programu prijetio temlejnom opstanku njegove zemlje, ali je insistirao na tome da odnosi između Izraela i SAD ostaju veoma čvrsti.

Govoreći na proizraelskoj konferenciji u Vašingtonu, dan prije njegovog zakazanog govora na zajedničkoj sesiji u američkom Kongresu, Netanjahu je rekao da su izvještaji o "prekidu odnosa sa SAD ne samo preuveličani već i pogrešni".

Netanjahu je prihvatio poziv republikanaca da se obrati američkom Kongresu.

To je naljutilo BIjelu kuću koja nije konsultovana prije nego što je poziv upućen.

Netanjahu se protivi sporazumu o kojem pregovaraju šest svjetskih sila sa Iranom uključujući i SAD.

Izraleski premijer tvrdi da dogovor sa Iranom neće spriječiti Teheran da razvija nuklearno oružje.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamd Džavad Zarif rekao je da Netanjaju "širi paniku " ali da neće biti u mogućsnoti da spriječi dogovor koji će biti postignut u razgovorima između SAD, Britanije, Rusije , Francuske Kine i Njemačke.

Odlazeći danas iz Ženeve za Monterej, takođe švajcarski grad u kojem će se održati nova runda pregovora, američki državni sekreat John Kerry konstatovao je da je u pregovorima postignut određeni napredak ali " da je dug put pred nama " do postizanja sveobuhvatnog sporazuma.

Dvije strane su same postavile rok za postizanje političkog okvira za dogovor 30. mart, a cjelokupni sporazum trebalo bi da bude utvrđen do 30.juna.

Teheran se nada da bi mu to moglo donijeti ukidanje ili ublažavanje dugogodišnjih sankcija Zapada.

XS
SM
MD
LG