Dostupni linkovi

Iračani se približavaju Tikritu


Komandant iračkih snaga izjavio je da ofanziva vojske na grad Tikrit koji kontroliše Islamska država ( IS), teče po planu, ali da još nijesu ušla u taj grad.

Iračka televizija Al-Irakija prenijela je da iračke snage napadaju Tikrit iz različitih pravaca uz podršku artiljerije i borbenih aviona, navodeći i da su ekstremisti istjerani iz nekih oblasti u okolini grada.

Agencija Associated press navodi da operacija, u kojoj učestvuju i šiitski, sunitski i iranski borci na rodni grad svrgnutog vođe Sadama Huseina, može potrajati.

Vojni komandant za oblast Salahudin, general Abdul-Vahab al-Sadi rekao je za državnu televiziju da operacija "teče po planu" i da se borbe vode uglavnom s istočne strane Tikrita.

"Zasad nijesmo ušli u grad.Ako Bog da, ući ćemo, ali nam je potrebno vrijeme kao što je planirano.Uz Božju pomoć pobjeda će biti ostvarena i Salahudin će biti pretvoren u grobnicu svih terorističkih grupa", rekao je al-Sadi.

Taj grad, oko 130 kilometara sjeverno od Bagdada, poslije Mosula je najveći grad pod kontrolom Islamske države. Njegovim osvajanjem iračke snage bi obezbijedile liniju za snabdijevanje za eventualni napad i na Mosul.

Američki vojni zvaničnici su rekli da bi koordinisana vojna operacija za zauzimanje Mosula mogla početi u aprilu ili maju i da će u njoj učestvovati 25.000 iračkih vojnika. Oni su, međutim, upozorili da će ukoliko iračka vojska ne bude spremna, ta operacija odložiti.

U ofanzivi na Tikrit učestvuje 30.000 pripadnika vojske, policije, antiterorističkih jedinica, kao i dobrovoljaca, javila je ranije agencija France press.

Iračkim snagama u operaciji na Tikrit pomaže iranski general Ghasem Soleimani, komandant specijalnih jedinica Kods elitne Revolucionarne garde, koji je tamo stigao prije dva dana, prenijela je iranska agencija Fars.

Iranski general je glavni taktičar u borbi iračkih snaga sa sunitskim ekstremistima i zajedno sa još desetak savjetnika iz Revolucionarne garde upravljao je šiitskim paravojnim snagama i vladinim trupama.

Fars javlja i da su kod Tirkita viđene bespilotne letjelice, ali ne navodi da li su iračke ili iranske.

XS
SM
MD
LG