Dostupni linkovi

Keri upozorio Lavrova oko prekida vatre u Ukrajini


Američki državni sekreat John Kerry kaže da će se Rusija neizbježno suočiti sa daljim ekonomskim sankcijama ako sporazum o prekidu vatre i ostali koraci ka uspostavljanju mira na istoku Ukrajine ne budu primijenjeni.

Nakon sastanaka ruskog ministra vanjskih poslova, Sergeja Lavrova na marginama sastanka Vijeća za ljudska prava u Ženevi, Kerry je rekao da se nada da će prekid vatre biti primijenjen u potpunosti "u narednih nekoliko sati, svakako ne više od nekoliko dana".

Kerry kaže da je ponovio Lavrovu da je sporazum postignut na sastanku u Minsku 12.februra, tokom pregovora lidera Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske, mora biti implementiran u potpunosti od strane "ruskih lidera i separatista koji ih podržavaju".

"Sve dogovorene obaveze moraju biti implementirane svugdje, uključujući i u Debaljcevu, ispred Marijupolja i na drugim strateškim tačkama" , dodao je Kerry.

U suprotnom, kako je rekao, Sporazum iz Minska biće "put u razočarenje potencijalna prevara i novo nasilje".

Separatisti, koje podržava Rusija, su tokom rata sa vladinim trupama, koji je do sada odnio više od 6000 života od aprila 2014., u početku su ignorisali dogovoreno primirje i okupirale Debaljcevo grad na istoku koji je bio pod kontrolom ukrajinskih snaga.

"Ako se sve dogovoreno ne primijeni, onda će biti neizbježne dalje posljedice koje će nanijeti štetu već problematičnoj ruskoj ekonomiji" rekao je američki državni sekretar.

XS
SM
MD
LG