Dostupni linkovi

Hyseni:Zajednički sastanak o ileglnoj migraciji u utorak u Beogradu


Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Skender Hyseni, saopštio je danas da će se u utorak u Beogradu održati zajednički sastanak direktora policije Kosova, Srbije, Nemačke, Austrije i Mađarske, a koji će razgovarati o problematici ilegalne migracije preko Srbije, odnosno, o mjerama koje se trebaju poduzeti da bi se onemogućila ilegalna migracija preko ovog koridora.

On je takođe rekao da vlade Mađarske, Srbije i Austrije rade na izradi sporazuma o povratku azilanata koji su dobili negativan odgovor, a koji bi se vratili istim drumskim saobraćajem, preko Mađarske i Srbije. Međutim, dodao je on, nastao je problem zato što Srbija ne dozvoljava tako nešto.

„U razgovorima sa ministrom unutrašnjih poslova Mađarske saznali smo da je u tim naporima došlo i do jednog problema, zato što Srbija dopušta građanima Kosova da pređu granicu Kosova i Srbije sa ličnom kartom, kada im se inače izda potvrda, ali im ne dozvoljava da se vrate bez validnih dokumenata, odnosno validnog pasoša, ali kao što znate Srbija ne priznaje kosovski pasoš. Tako da je problem višedimenzionalan“, kazao je on tokom izvještavanja pred skupštinskim odborom za evropske integracije.

Hyseni je dodao da je povratak azilanata počeo a da će tokom predstojećih sedmica i mjeseci biti još intezivniji.

XS
SM
MD
LG