Dostupni linkovi

Ukrajina:Rusija nastavlja da krši zimski sporazum o gasu


Ukrajinska državna energetska kompanija Naftogaz saopštila je da ruski Gazprom krši odredbe zimskog gasnog dogovora postignutog uz medijatorsku ulogu EU, oči današnjeg novog sastanka u Briselu.

"U februaru je sporazum kršila ruska strana.Gas za koji smo platili unaprijed nije ispručen u cjelini prošlog mjeseca.Sporazum je nastavljen da se krši ovog mjeseca" rekao je izvršni direktor Naftogaza, Andrij Kobolev.

"Ovo kršenje sporazuma je potrebno izbalansirati sa povećenjem isporuka gasa Ukrajini iz EU" , dodao je on.

Evropska komisija pozvala je i ukrajinskog i ruskog ministra energetike na sastanak u Brisel danas (2.marta ) i obje strane su potvrdile da će se pojaviti.

Naftogaz je saopštio da će primjena zimskog gasnog dogovora i preliminarni razgovori o ljetnjem sporazumu biti glavne teme razgovora.

Moskva je prošlog juna prekinula snadbijavanje Ukrajine gasom i obnovila u decemebru zbog spora oko cijana i naplaćenih računa što je bio treći sukob te vrste u posljednjoj deceniji.

Prema zimskom sporazumu, Kijev mora unaprijed plaćati isporuke gasa iz Rusije.Gazprom je krajem prošle sedmice upozorio da Ukrajina mora dati avansnu uplatu za martovske isporuke ili će prekinuti snadbijevanje.

Naftogaz je u petak poslao malu avansknu uplatu od 15 miliona dolara Gazpromu "da smire živce naših evropskih kolega" koji se plaše prekida u transportu ruskog gasa za Evropu preko Ukrajine.

XS
SM
MD
LG