Dostupni linkovi

Vladajuća stranka pobedila na izborima u Estoniji


Vladajuća stranka Reforma pobedila je na poslaničkim izborima u nedelju u Estoniji, saopštila je noćas izborna komisija.

Dosadašnja vladajuća koalicija reformista i socijaldemokrata nema većinu te će premijer Tavi Roivas morati da nađe nove saveznike.

Roivasova stranka Reforma je osvojila 30 od 101 poslaničkog mesta, druga je proruska stranka Centar sa 27 mesta, a slede socijaldemokrate s 15 i konzervativna IRL s 14 poslanika.

Centar, koji ne krije simpatije prema Kremlju, osvojio je jedno poslaničko mesto više u odnosu na prethodne izbore, ali analitičari smatraju da ta stranka ne može naći saveznike za formiranje vlade.

Ta stranka je tokom predizborne kampanje obećala da će utrostručiti
minimalnu platu na 1.000 evra i smanjiti doprinose na socijalno osiguranje, što su goruće domaće teme.

Ruske vojne vožbe na granici s Estonijom u poslednje vreme su pojačale strahovanje Zapada i baltičkih zemalja da Kremlj namerava da destabilizuje bivše sovjetske republike, kao što je učinio s Ukrajinom.

Rusi čine 25 odsto stanovništva Estonije koja je bila deo Švedske, od 18. veka deo Ruskog carstva, zatim nezavisna posle Prvog svetskog rata. Sovjetski savez ju je okupirao i anektirao 1940. godine, a 1941. nacistička Nemačka. Estonija je 1944. ponovo pala pod sovjetsku vlast koje se oslobodila tek 1991. godine.

XS
SM
MD
LG