Dostupni linkovi

Kijev: Primirje poštovano tokom noći


Ukrajinska vojska je saopštila da je prekid vatre u potpunosti poštovan tokom noći na teritoriji pod kontrolom proruskih snaga u istočnoj Ukrajini. Ipak, Kijev je upozorio da proruske snage koriste primirje da se pregrupišu za nove napade na položaje vlade.

Portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko izjavio je da proruske snage premeštaju vojnu opremu sa fronta i da je noću vraćaju , kako bi zavarali predstavnike OEBS-a.

Lisenko je rekao i da ima znakova da se proruske snage spremaju za nove napade. Naveo je da bi glavne mete napada proruskih snaga bile strateški važan lučki grad Marijupolj i Artemivsk, koji se nalaze severno od uporišta proruskih snaga Donjecka.

Lisenko je rekao da noćas nije bilo granatiranja, ali da su proruske snage u subotu granatirale položaje ukrajinskih snaga 34 puta.

Tom prilikom je ranjeno osam vojnika, dodao je on, preneo je Rojters. Proruske snage su, u međuvremenu, saopštile da su ukrajinske snage gađale oblast Donjecka 26 puta u protekla 24 časa.

OEBS, koji nadgleda primenu mirovnog sporazuma, saopštio je u subotu da je prisustvovao povlaćenju opreme proruskih snaga u delovima Donjeckog regiona i da će svaki dan proveravati da li ima oružja u oblastima iz kojih je povučeno.

OEBS je saopštio i da je posmatrao povlačenje dva konvoja u regionu Luganska, ali proruske snage su "zabranile specijalnoj posmatračkoj misiji da prati konvoje do krajnjeg odredišta".

XS
SM
MD
LG