Dostupni linkovi

U Zagrebu protestovali antifašisti protiv ekstemista


Stotinak antifašista protestovalo je danas u centru Zagreba protiv najavljenog okupljanja ekstremista, čiji je skup policija zabranila.

Zagrebačka policija saopštila je da je uhapsila pet osoba zbog namjere da održe ranije zabranjeni skup ekstremista, među njima i organizatora skupa Dražena Keleminca, predsjednika vanparlamentarne, desničarske Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP).

Uhapšene su i tri osobe koje su učestvovale na neprijavljenom skupu antifašista u organizaciji "Inicijative - Ujedinjeni protiv fašizma".

Iako su najavili da će se uprkos zabrani ministra policije okupiti na Trgu bana Jelačića, 15-tak članova desničarskog A-HSP okupilo se kod groba političara Ante Starčevića u zagrebačkim Šestinama.

Njihov skup pod nazivom "Prisega domovini i Klubu Hrvatskih domoljubnih snaga" nije, međutim, uspio, jer nije došlo stranačko vodstvo.

Zbog najava da bi se ekstremisti uprkos zabrani mogli okupiti na Trgu bana Jelačića, u centru Zagreba okupilo se više od sto antifašista, uglavnom mladih ljudi. Njihovo okupljanje obezbjeđivala je policija.

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić zabranio je ranije skup ekstremista, koji su na glavnom zagrebačkom trgu htjeli da postroje "stranačku vojsku". Ministar je obrazložio da bi njihovo okupljanje moglo da uznemiri građane.

XS
SM
MD
LG