Dostupni linkovi

Novi protest u Atini


Nekoliko hiljada pristalica grčke Komunističke partije (KKE) protestovalo je u petak uveče ispred parlamenta u Atini protiv dogovora koji je nova koaliciona vlada postigla s Evropskom unijom (EU) o nastavku kreditne pomoći Grčkoj.

"Ne želimo taj dogovor", uzvikivali su demonstranti.

Policija je navela da se okupilo oko 8.000 ljudi na poziv komunista, koja je osvojila 5,7 odsto glasova na nedavnim parlamentarnim izborima i ima 15 poslanika u parlamentu od 300 mjesta.

To je drugi skup protiv grčke vlade koja je početkom nedjelje postigla dogovor s Evrogrupom o produženju za četiri mjeseca kreditne pomoći Grčke.

Na protest ispred Skupštine Grčke pozvala je koalicija deset radikalno ljevičarskih organizacija "Antikapitalistička Ljevičarska Saradnja za Prevrat" čija skraćenica ANTARSIA na grčkom znači "pobuna", "ustanak", ali se miran protest pretvorio u divljanje huligana.

Centralnim trgom Sindagma oko 300 maskiranih mladih koje vlasti nazivaju anarhistima, najprije su prošli u bučnoj povorci, a zatim su se podijelili u grupe i počeli da razbijaju i pale.

Porazbijali su izloge nekoliko juvelirnica i drugih radnji sa skupom robom, automobile i autobuske stanice i zapalili nekoliko parkiranih vozila.

XS
SM
MD
LG