Dostupni linkovi

Italija: Parlament pozvao vladu da prizna Palestinu


Italijanski poslanici usvojili su u petak tekst u kojem pozivaju vladu Matea Rencija da podrži formiranje Palestinske države ali i da uzme u obzir i legitimne interese Izraela.

"Italijanska vlada se poziva da promoviše priznavanje države Palestine, uzimajući u obzir zabrinutost i legitimne interese Izraela", navodi se u tekstu koji je predložila Rencijeva Demokratska stranka.

U drugom tekstu, na inicijativu Građanskog izbora, stranke koalicione vlade, poziva se na "promovisanje političkog sporazuma između palestinskog Fataha i Hamasa, koji bi, priznavanjem Izraela i odustajanjem od nasilja, otvorio put ka priznavanju Palestinske države".

Izraelska ambasada u Rimu pozdravila je "umereni ton" usvojenih tekstova, koji nisu obavezujući za italijansku vladu.

Analitičari smatraju da je italijanski parlament zauzeo oprezniji ton u odnosu na parlamente Francuske, Velike Britanije i Španije koji su otvoreno pozvale svoje vlade da priznaju Palestinsku državu.

Švedska je 30. oktobra postala prva stara članica Evropske unije koja je priznala Palestinsku državu, a nekoliko članica EU su to učinile pre ulaska u Uniju - Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Malta i Kipar.

XS
SM
MD
LG